Fotballsko, spilleunderlag og skader

Fotballsko, spilleunderlag og skader
Mange unge fotballspillere sliter med smerter i og rundt kneet. Symptomene kan være mange, noen synes det er verre mens de spiller eller trener, mens andre forverres smertene etter øktene. Det er viktig å ikke generalisere alle unge spillere som plages med kneet. Vi har alle individuelle særtrekk; benbygging, benmasse, muskelmasse og vinkler og grader i leddene fra topp til tå. Uansett ulikehetene er det noen viktige forhåndsregler det kan være nyttig å se nærmere på. Husk at unge fotballspillere (9 - 18 år) er under fysiologisk utvikling og dette bør alltid tas i betraktning.

Utvikling, grader og vinkler. Vi er ikke like. Dvs at kroppsbyggning varier fra person til person. Spillere som har nedsatt fotbue ("plattfot") kan være mer utsatt for kneplager enn andre. Dette fordi belastningen i og rundt kneet ikke er mekanisk optimalt. Kombinert med en høy totalbelastning (mengde trening) fører dette ofte til kneplager. I slike tilfeller kan det være svært hjelpsomt med tilpassede innleggsåler.

Fotballsko. ingen har like føtter. Sånn er det bare! Når du skal velge deg nye fotballsko er det veldig viktig å ta seg god tid til å prøve ulike merker og modeller. Merker som Umbro, Adidas, Nike, Puma mm. varier i breddestørrelse og form. Pass på at fotballskoen gir deg god og stabil støtte under buen på foten når du legger vekt på den. Selv om mange har lyst på de nyeste, kuleste og mest fancy fotballskoene, er ikke dette godt nok grunnlag for valg av sko.

Stadig utvikles nye underlag, både innendørs og ute. Pga klimaet vi har i Norge har det blitt svært populært med kunstgressbaner. Dette er svært positivt da det faktisk legges til rette for optimal målrettet fotballtrening hele året. Spilles det på kunstgress er det viktig at spillere har fotballsko som er tilpasset dette. Fotballsko med avlange eller vanlig knotter kan for mange virke bra og behagelig. Disse skoene gir ustabilitet i fot, ankel og kne. Disse banene er hardere og knotter får ikke noe godt feste i underlaget. Over tid kan dette medføre plager / skader i ankel, legg og kne. Dersom riktig fotballsko benyttes til de ulike underlagene reduserer du også sjansen for akutte skader.

M√łteromsbooking

NFF Kvalitetsklubb