Et perfekt nedslag for idrettsheltene

Kulturprisen 2014 til Knut Henrik og Morten (Artikkel fra LP 19.12.2014)

Et perfekt nedslag for idrettsheltene

Idrett er definitivt kultur, og nå har to ildsjeler fra Kongsberg-idretten fått årets kulturpris.

Trygg landing: Knut Henrik Skramstad (til venstre) er på bildet en blanding av engasjert tilskuer og hoppdommer, mens Morten Fretheim (til høyre) konsentrerer seg om at nedslaget blir så perfekt som mulig. begge FOTO: STÅLE WESETH

Seint onsdag kveld fikk Knut Henrik Skramstad og Morten Fretheim beskjed om at de begge hadde vunnet Kulturprisen for 2014 fra Kongsberg kommune

Og da Laagendalsposten for første gang leser opp juryens begrunnelse for prisvinnerne, blir ikke akkurat stemningen noe dårligere.

– Du har nok hatt mer suksess med idrettsanlegg enn meg, ler friidrettsveteran Skramstad til prisvinnerkollega Fretheim.

– Det er kanskje riktig, men du må aldri gi opp! Det er det det handler om, smiler hopp-ildsjelen mens de gratulerer hverandre varmt.

Utrettelig innsats

Kongsberg kommunes kulturpris består av en pengesum og et kunstverk, men verdien på årets pris er ennå ikke fastsatt.

Den offisielle utdelingen vil skje over jul og prisen går til «enkeltpersoner, grupper, foreninger eller lag, som har gjort en innsats innenfor kultursektoren.»

Om årets prisvinnere sier en enstemmig jury at dette er to personer som har betydd mye for hver sine individuelle idrettsgrener i Kongsberg, både som aktive selv, som trenere og organisatoriske oppgaver. Juryen sier videre at de begge har vært ildsjeler i sitt idrettsmiljø og at «dugnadsånd betegner deres utrettelige innsats.»

– Jeg er utrolig rørt og beæret over dette, og det er en fantastisk flott pris å få. Men det jeg og Knut jobber for har jo ingenting med priser og gjøre, det bare ligger i sjela vår, det, sier Fretheim, og Skramstad nikker.

–Det er veldig morsomt å få ungene til å bli engasjerte, og der er nesten like morsomt å se at også foreldrene blir engasjerte i det ungene holder på med, sier Skramstad.

Og nettopp det å engasjere foreldrene er noe som også Fretheim er opptatt av.

– Det er veldig viktig, og det mener jeg vi har klart å få til i hoppmiljøet. Vi har foreldrene med på treningene av og til, så de får seg hva de driver på med, sier hoppveteranen, som stortrives med å jobbe med unger.

– Det er helt fantastisk å se den idrettsgleden, sier han.

Trener fortsatt

Juryen trekker også fram at prisvinnerne fortsatt er aktive utøvere. For Fretheim blir stadig med hopperne opp i bakken selv, mens Skramstad fortsatt reiser rundt og samler edelt metall i mesterskap.

– Det er vel sånn at den tida jeg og Knut ikke bruker på andre, bruker vi på å holde oss i form, sier hopperen.

– Jeg føler med uvel hvis det går mer enn tre dager uten trening, smiler Skramstad.

– Hva er drivkraften?

– Det er å bli verdensmester, og det er jeg fortsatt! smiler Knut Henrik Skramstad.

Vi skulle likt å vite hvor mange andre 78-åringer som kan si det samme.

LIDENSKAP: Morten Fretheim fra Kongsberg bruker veldig mye av fritida si på skihopping, og bruker den hvite K-en så ofte han kan, som Kongsberg-patriot.

– Jeg kjenner jeg blir stolt

For Morten Fretheim er Kongsberg det beste stedet som finnes. I likhet med favorittbyen avslutter han nå et flott år.